Home | Constructief | Schrijnwerk | Ramen en deuren

Ramen en deuren

Ramen en deuren vormen een belangrijk aspect van het uitzicht en de sfeer van je woning. Veel of weinig glas, draairamen, draai-kipramen, kipramen, vaste ramen, glazen schuifdeur… zijn bepalende factoren voor de stijl en hoeveelheid natuurlijk licht in je leefruimtes.

Het is dus beter dat je even nadenkt wanneer je beslist om te investeren in nieuwe ramen en deuren. Want naast het esthetische aspect zijn er nog andere zaken die je keuze zullen bepalen.

Energie-efficiëntie: houd warmte en koelte binnen, lawaai buiten

Een verkeerde keuze van houtsoort en beglazing, kan ertoe leiden dat je het geld door ramen en deuren gooit. Begrijp: je onnodig veel stookkosten maakt.

De U-waarde (warmteverlies per m²) bepaalt hoe goed je ramen isoleren. Om je een idee te geven van hoe belangrijk deze keuze is: hoogrendementsbeglazing isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Is het buiten 0°C en binnen 20°C, dan is het aan de binnenzijde van hoogrendementsglas 17,3°C en 12,8°C bij dubbel glas (bron: www.energiesparen.be)

Houten raamprofielen hebbengemiddeld een gunstigere U-waarde dan de aluminium variant. PVC scoort op dit vlak wel iets beter dan hout.

De goede isolatiewaarden hebben ook een positieve invloed op de akoestiek: je hebt veel minder last van buitengeluiden.

Raambeslag

Welke scharnieren, sloten, klinken en handgrepen kies je? Wil je scharnieren die ingewerkt zijn, omdat je voor een strakke stijl opteert. Ga je ook voor strak in de keuze van je handgrepen.

Het zijn keuzes waar je vooraf goed moet over nadenken. En waarvoor je advies kan vragen aan het team van Constructief.

Veiligheid

Ramen en deuren zijn mogelijks kwetsbare plekken bij inbraak. De juiste type slot en de sterkte van het glas kunnen echter veel onheil voorkomen.

Heb je zelf plannen voor nieuwe ramen en deuren?

Realisaties: