Het circulaire verhaal achter deze tafels

Mooi, die nieuwe tafels van De Kringloopwinkel en de provincie West-Vlaanderen. Maar verder niet zo speciaal? Toch wel: het houtatelier van maatwerkbedrijf Constructief produceerde de tafels van circulair hout. Het gaat om massief hout van tafels die niet meer verkoopbaar waren in De Kringloopwinkel.

Nadenken over materialen en grondstoffen bij het ontwerp van producten, dat is de basis van een circulair model. Dit leidde tot een unieke samenwerking tussen de maatwerkbedrijven Constructief en De Kringloopwinkel, die beiden onder de koepel van vzw Deltagroep ressorteren.

Het houtatelier van Constructief krijgt regelmatig de vraag om meubelen te maken, al dan niet op basis van een bestaand ontwerp. De Kringloopwinkel op zijn beurt kan niet alle ingezamelde tweedehandsmeubelen opnieuw verkopen.

Circulaire en unieke meubelen

Aangezien beide maatwerkbedrijven veel belang hechten aan duurzaamheid, sloegen ze de handen in elkaar. Constructief recupereert zoveel mogelijk massief hout van onverkochte tweedehandsmeubelen van De Kringloopwinkel en hergebruikt het voor ‘nieuwe’ meubelen. Dat verkleint de afvalberg en creëert de mogelijkheid om unieke objecten te maken.

Een verhaal

De nieuwe tafels in een van de vergaderzalen van De Kringloopwinkel zijn daar alvast een heel mooi voorbeeld van. Ook de provincie West-Vlaanderen kan pronken met een tafel uit circulair hout. Welke verhalen het hout van deze ontwerpen kan vertellen, weten we niet. Maar dat het tafels met een verhaal zijn, dat weten we wel zeker.

De bedoeling is om dit concept in de toekomst steeds meer toe te passen.